2012. február 13., hétfő

Stiftelhető ajakír

Ezt már nagyon régóta terveztem és ígértem is elkészíteni a gyerekeknek.
A recept ismét Lukrécia oldaláról van.

8 g mandulaolaj (lehet olíva, vagy kókusz is)
6 g méhviasz
4 g shea vaj
2 g lanolin
illóolajok

A szokásos módon, gőz fölött összeolvasztottam az összetevőket, a végén tettem bele 1 csepp teafa illóolajat, 5 csepp rózsafa illóolajat és 5 csepp ylang-ylang illóolajat.

A méhviasz megolvadásához aránylag sok idő kellett, de lehet, hogy csak a csökkent állóképességem miatt éreztem így (a 37. hétben vagyok), konkrétan nem mértem az időt. Viszont baromi gyorsan kellett a zsírpapírral belülről kibélelt üres stiftekbe beleöntenem a hihetetlenül gyorsan szilárduló olajokat. Így is kétszer kellett pluszban felolvasztanom a megszilárdult anyagot, hogy az 5. stiftbe is kerüljön, legalább félig az ajakírból.

A legkisebb gyerkőc kivételével mindegyik kapott 1-1-et, névreszólóan és  persze magamnak is csináltam egyet, ez kapta a "MAMA" feliratot. :-)


Ami még nehézséget okozott az az, hogy egy kicsi anyag a papír és a stift oldala közé is ment. Nem volt olyan egyszerű a dolog, mint először hittem. ;-)


És egy kis ráadás: tegnap ismét testápolót készítettem shevajhabból (fele mandulaolaj, fele sheavaj), csak most nem vertem totálisan keményre a habot, hanem éppen egy picit folyós maradt, annyira, hogy kanalazáskor nagyon lassan, de folyt ki a kanálból. Ez lett az eddigi legpuhább, legkrémesebb habom, olyan finom még másnap is, hogy jaj! :-) És most ebben a téli időszakban csak úgy issza a bőrünk (még mindig közös kenegetőzést rendezünk fürdés után a gyerekekkel).
Most viszont kevesebb illóolajat raktam bele, mert talán már ezt fogom használni akkor is, amikor Félix már a pocakomon kívül lesz és nem szeretném megzavarni a sok illattal. Szóval az ylang-ylangból is kevesebbet tettem és mellé rózsafaillót tettem, ami kicsit savanykás, citrusos, így enyhíti az ylang-ylang erőteljes édes illatát. Egyébként a neten csupa szépet és jót írnak a rózsafa illóolajról: immunerősítő, nagyon jó gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő.


2 megjegyzés:

  1. Berta! Csodálom a kitartásodat és ezeket a finomabbnál finomabb krémeket, szappanokat! Én is ki fogom próbálni őket, már csak be kell szereznem az alapanyagokat! Te hol veszed őket?
    üdvözlettel Enikő

    VálaszTörlés
  2. Kedves Enikő!
    Nagyon biztatlak, hogy bátran vágj bele, mert nagyon egyszerű dolgok ezek, sok örömet adnak és nem utolsó sorban sokkal egészségesebbek, mint a bolti kozmetikumok.
    Én több helyről szerzem be a dolgokat:
    olívaolaj mindig van itthon (extra szűz), az illó és egyéb bázisolajokat a helyi drogériából, sheavajat sajnos csak a netről lehet rendelni, cink-oxidot a patikából, keményítőt a helyi boltból, szódabikarbónát is, lúgot pedig a József körúti Azúr vegyszer boltból. Hosszú távon szeretnék amit csak lehet helyileg beszerezni, megtermelni...
    Sok sikert!
    Berta

    VálaszTörlés