Alapanyagaim:

Olívaolaj:
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavatlinolénsavat és arachidonsavat (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat).
Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-D-E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és atokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású. Nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással.[7]
Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása - amiben az olívaolaj gazdag - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.[8]
Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza az koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban.[9]
Forrás: Wikipédia


Dr. Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon:
Mandulaolaj:
Klasszikus kozmetikai olaj. Már
az ókorban használták. Enyhe olaj, a levegõn eléggé
stabil, nem szappanosítható rész 0,5-1 százalék.
Bõrön lágy érzést kelt.



Méhviasz:
Már kétezer éve használják krémkészítésre
(koldkrém), fehér vagy sárga, kézmelegre
lágyuló anyag, 62-65 Celsius-fokon olvad. Enyhe
emulgáló hatása is van, a bõrre semleges.
11-3 százalékban adják a krémhez. Súlyaránya attól
is függ, milyen olajjal kombinálják. Többet adagolva
belõle, a bõrnek tompa érzést ad.


Sheadió-vaj :
A Közép-Amerikában termõ sheadió
[Butyrospermum parkii (Kotschy)] préselésével
nyerik. A fa szilvaszerû termései 50 százalék zsírt
tartalmaznak. A helyiek táplálkozásra használják, de
kozmetikai hatása már régóta ismert. 35-45 Celsiusfokon
olvad. Különösen alkalmas bõrápolásra, mert
nagy a nem szappanosítható anyag része, átlagban
6 százalék (jojobaolaj 2 százalék). A sheavaj
(75 százalék triterpén-alkohol) puhítja a bõrt,
fokozza a hámréteg nedvessémegkötõ képességét,
jól hat az oldható kollagénre a bõrben. Fertõtlenít,
a sebgyógyulást gyorsítja, gyengíti a varratokat
és az öregségi foltokat. A sheavaj nemcsak sûrítõ,
hanem hatóanyag is, gyógyhatású allantoint,
E-vitamint és különbözõ karotinokat tartalmaz.
2-4 százalékban adagolva a krém tejfölszerû lesz,
stabil, a bõrön könnyen kenhetõ. Hûtve tároljuk.


Kakaóvaj:
Kiváló minõségû természetes növényi
zsír, a kakaóbab préselésével nyerik. A csokoládé
alapanyaga. Szobahõmérsékleten szilárd, olvadáspontja
32-34 Celsius-fok. Nem ráncosodik. Bõrre
kenve könnyen, maradéktalanul fölszívódik és kiválóan
ápolja a bõrt. Az elõbbi sûrítõkkel szemben
a kakaóvaj zsíroz, kissé fényez. Különösen éjszakai
krémhez, száraz bõr gondozására alkalmas,
4 százalékban ajánlott.


Aloe vera: 
Sivatagi gyógynövény, az agavéhoz
hasonló. Gyógyhatását az indiánok már 3000 éve
ismerik. Gyorsítja az új sejtek képzõdését, segíti
a sebgyógyulást, az új szövetek fejlõdését.
Kiütéseket gyógyít, puhítja a bõrt. Alkalmazzák sebés
gyógykenõcsöknél, napvédõ szereknél, égési
sebek gyógyításánál.


Folyt. köv.