2013. augusztus 11., vasárnap

Szappaniskola

Annak ellenére, hogy már túl vagyok sok-sok szappanon, úgy éreztem, hogy nem ártana egy profit is élőben látni dolgozni. Már korábban is szerettem volna elmenni egy szappankészítő tanfolyamra, de akkor még nagyon kicsi volt Félix, nem akartam, hogy a hosszas távollét megviselje.

Most viszont alig, hogy hazajöttünk a nyaralásból, a férjem jóvoltából már másnap Budapesten kezdtem a napot, Juhászné Kovács Kornélia vadi új, ízléses Szappaniskolájában a Szappankukta modulon. Igaz, ez egy teljesen kezdőknek való képzés, de nekem is nagyon sokat adott.
Jó volt hallani az elméletet, megtanulni szappanreceptet számolni kalkulátor nélkül és a legjobb volt látni, ahogy Kori dolgozik, majd együtt izgulni és lelkendezni tanulótársaimmal.
A hangulat is remek volt, meg kell mondjam, így élvezetesebb volt, mint egyedül. Ötleteltünk, kreatívkodtunk, drukkoltunk egymásnak, majd osztoztunk is a 12 féle szappanon.
Igen...12 féle szappan receptjét kaptuk meg, készítettük el és hoztuk haza. Az alapanyagok is benne voltak az árban, csak a formát kellett magunknak vinnünk, hogy el tudjuk szállítani a remekműveket.
Aki nagyon belejött, az ott helyben vehetett egy alapszettet, hogy otthon is folytathassa.
Hazafelé én is kaptam egy olcsó kis botmixert a férjemtől és most azt várom, hogy legyen időm megtervezni, majd megalkotni azt a sok-sok szappant, amik itt "tolonganak a fejemben" :-)))

És íme a 12 szappan:
A bemutató szappan kávés. Ezen mutatta be Kori az elkészítés folyamatát:  

100%-os olívaolajos babaszappan:

Simogató sheavajas szappan rózsaszín agyaggal:

Csupa csoki kakaóvajas szappan:

Kényeztető és ekcémaűző kecsketejes szappan:

Levendula gyógyteás szappan:

Sörös, csalános hajmosószappan:

Gyógyiszapos szappan szénporral:
Ez sajnos kicsit begélesedett...

"Profi pamacs" borotválkozó szappan:
Szárított borsmentával díszítettük, hogy még itthon is felismerjük. :-)

Sárgabarackos szappan:

Szeletelt mandulával "jelölve".

Mézes-zabos-méhviaszos szappan:

Ichtiolos szappan:
Ezt készítettem én, de nekem sajnos picit begélesedett.

Intim mosakodó szappan:
Na, ez nagyon nem sikerült, nem tudom miért? Majd megkérdezem Korit... Bár az az igazság, hogy én nem is hiszek az "intim"mosakodó szappanban.... :-)))

A lényeg, hogy szívből ajánlom Korit és Szappaniskoláját minden kezdőnek és akár haladóknak is. De aki már szinte profi, vagy inkább kencézni, "ökotakarítani" szeretne, annak is tartogat izgalmas lehetőségeket a tanulásra.

És itt egy kis aranyos: ajándék mini kecsketejes szappan a gyerekeknek. Mindenkinek adott Kori. Ez a kedvesség volt végig jellemző, mint amilyen ez a gesztus is:


























6 megjegyzés:

  1. Berta, nagyon köszönöm az élménybeszámolót! Rögtön kedvet csináltál nekem ehhez a tanfolyamhoz. :) A weboldalon olvasottak alapján is egy hasznos tanfolyam lehet, ami megéri az árát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Iboly! Szerintem tetszeni fog neked és tényleg nagyon hasznos! ;-)
      Berta

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Egyébként az első saját készítésű szappanjaim beértek és már használjuk is őket. A Te recepted alapján készítettem őket. :)

    VálaszTörlés
  3. A melegnek van egy másik fontos haszna is! Amikor a szappanmassza hőmérséklete 70-80 fok körülire melegszik, akkor gélesedni kezd. A gélállapot a szappan különleges állapota, ilyenkor a massza üvegszerűen kifényesedik. A legtöbb természetes festéknek szüksége is van erre az állapotra, hogy az igazi színe megjelenhessen. A gélállapot általában nem terjed ki az egész szappanra: a szélek és a sarkok általában nem gélesednek. Emiatt az ilyen állapoton átesett friss szappanon gyakran láthatunk egy többé-kevésbbé szabályos ovális alakzatot, ami a gélesedés határát mutatja. Ez az alakzat az idő előrehaladtával halványul, majd eltűnik.

    VálaszTörlés