2012. február 24., péntek

Rejtélyes és rusnya kakaóvajas szappanok

Igen, sajnos nem sikerültek jól és fogalmam sincs, hogy miért?
Creativiky szappanreceptszámoló programja alapján készült a recept, ahogy mindig is szoktam, ha új recepttel próbálkozom.
500g olívaolaj
140g kókuszolaj
100g kakaóvaj
101g lúg
237g desztillált víz
3 ek kakaó
(32% folyadéktartalom 5%-os zsírfelesleggel)

A receptszámláló szerint így az INS: 141, a keménység 34.6, a jódszám pedig 59.
Ezek alapján simán ki kellett volna jönnie a formából a szappanoknak, de 24 óra helyett 36 óra pihentetés mellett is ragacsosan jöttek csak ki a szappanok.
Próbáltam kozmetikázni őket egy kicsit, de nekem nagyon nem tetszenek.
Nagyon nem értem, hogy mit és hol rontottam el?
Szomorú vagyok.... :-(
Ha tudja esetleg valaki a választ, szánjon meg!



Ui.:Megkérdeztem egy profi szappanfőző ismerősömet, hogy mit ronthattam el, és azt mondta, hogy semmit, nem olyan csúnyák ezek a szappanok!:-) Azóta ki is próbáltuk a gyerekekkel és abszolút jól is működnek! :-)
A gyerekeké ráadásul már annyira lekopott a sok használattól, hogy gyönyörű sötétbarna lett az egész, mint egy étcsokinak. Szerencsére megenni nem akarják...:-)


2012. február 13., hétfő

Stiftelhető ajakír

Ezt már nagyon régóta terveztem és ígértem is elkészíteni a gyerekeknek.
A recept ismét Lukrécia oldaláról van.

8 g mandulaolaj (lehet olíva, vagy kókusz is)
6 g méhviasz
4 g shea vaj
2 g lanolin
illóolajok

A szokásos módon, gőz fölött összeolvasztottam az összetevőket, a végén tettem bele 1 csepp teafa illóolajat, 5 csepp rózsafa illóolajat és 5 csepp ylang-ylang illóolajat.

A méhviasz megolvadásához aránylag sok idő kellett, de lehet, hogy csak a csökkent állóképességem miatt éreztem így (a 37. hétben vagyok), konkrétan nem mértem az időt. Viszont baromi gyorsan kellett a zsírpapírral belülről kibélelt üres stiftekbe beleöntenem a hihetetlenül gyorsan szilárduló olajokat. Így is kétszer kellett pluszban felolvasztanom a megszilárdult anyagot, hogy az 5. stiftbe is kerüljön, legalább félig az ajakírból.

A legkisebb gyerkőc kivételével mindegyik kapott 1-1-et, névreszólóan és  persze magamnak is csináltam egyet, ez kapta a "MAMA" feliratot. :-)


Ami még nehézséget okozott az az, hogy egy kicsi anyag a papír és a stift oldala közé is ment. Nem volt olyan egyszerű a dolog, mint először hittem. ;-)


És egy kis ráadás: tegnap ismét testápolót készítettem shevajhabból (fele mandulaolaj, fele sheavaj), csak most nem vertem totálisan keményre a habot, hanem éppen egy picit folyós maradt, annyira, hogy kanalazáskor nagyon lassan, de folyt ki a kanálból. Ez lett az eddigi legpuhább, legkrémesebb habom, olyan finom még másnap is, hogy jaj! :-) És most ebben a téli időszakban csak úgy issza a bőrünk (még mindig közös kenegetőzést rendezünk fürdés után a gyerekekkel).
Most viszont kevesebb illóolajat raktam bele, mert talán már ezt fogom használni akkor is, amikor Félix már a pocakomon kívül lesz és nem szeretném megzavarni a sok illattal. Szóval az ylang-ylangból is kevesebbet tettem és mellé rózsafaillót tettem, ami kicsit savanykás, citrusos, így enyhíti az ylang-ylang erőteljes édes illatát. Egyébként a neten csupa szépet és jót írnak a rózsafa illóolajról: immunerősítő, nagyon jó gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő.


2012. február 9., csütörtök

Natúr sheavajas, zabpelyhes szappanok

Végre-végre megérkeztek az ovális szilikonformák! A nagyobbik 110 ml-es szappanokat "tud", a kisebbik 50 ml-eket. Ráadásképpen még korong alakú formát is kaptam az én drága férjuramtól. :-)

Elsőként egy natúr sheavajas, zabpelyhes szappant készítettem saját recept alapján:

500 g olívaoolaj
100 g kókuszolaj
30 g sheavaj extraolajként
200 g desztillált víz
84 g lúg

Azt olvastam egy szakértő tollából, hogy a sheavajat nem érdemes bázisolajként használni, legfeljebb csak extraolajként, illetve inkább a kencékbe. Itt található az említett cikk.
Ezt nem is bánom, mert a sheavaj elég drága termék, ráadásul olyan nagyon messziről származik: Afrikából.
A zabpehely, ami 100%-os tisztaságú és teljeskiőrlésű már sokkal közelebbről van és a bőrt finoman radírozó, masszírozó hatását már többször is tapasztalhattam.

És íme pár kép az első igazi "EPERFA SZAPPANOK"-ról:




És okulásképpen álljon itt egy kép arról a szegény kis szappanról is, akinek a készítője túl hamar akarta kivenni őt a formából (fél napon belül):

Azért ő is meg fog szépülni használat közben, és akkor a csúf kiskacsából gyönyörű szép hattyú lesz! :-)
Március 7-től lehet használni.

Ui.: Elkezdtem használni a "rút kiskacsát": csodálatosan ápol, finom, selymes a habja. A zabpehely sajnos nagyon leturmixolódott, így most a masszírozó hatása minimális, de finom mintázatot ad a szappanoknak.

2012. február 1., szerda

Új testápolók, cink-oxidos dezodor és samponszappan

Jól sejtettem, a testápoló nagyon hamar elfogyott. :-)
Így jó nagy adagot csináltam újra: egy nagy adagot búzacsíraolajjal és egy másikat fele-fele mandula- és avokádóolajjal. A búzacsírás maradt itthoni használatra és nagyon-nagyon szeretjük mindannyian! Az avokádós-mandulás jázmin-levendula illatot kapott és a nővéremnek és a barátnőmnek küldtem belőle kipróbálásra, remélem, hogy ők is ugyanúgy megszeretik, mint mi. Majd beszámolok a véleményükről.
Egy dolgot említenék meg: ha nagy adagot készítünk, készüljünk fel arra, hogy a hab felverése sokkal több időt vesz igénybe és kímélni kell a habverő motorját is!

Közben készítettem egy cink-oxidos dezodort is. Az alapreceptet Lukrécia oldaláról lestem:
30g sheavaj,
30g olívaolaj
15 g cink-oxid por
10 g kukoricakeményítő
3 csepp teafa illóolaj
7 csepp ylang-ylang illóolaj

A szokásos módon gőz fölött összeolvasztottam az olajt és a vajat, majd ebbe kevertem el jó alaposan a porokat, majd a legvégén hozzáadtam az illóolajokat. Kis tégelyekbe töltöttem, majd a jó hideg teraszra tettem, ahol gyorsan meg is szilárdult.
Most kezdem tesztelni, majd erről is írok, hogy mennyire sikerült.

Közben ugye a 36. hétbe léptem és állva pingvinnek, fekve partra vetett bálnának érzem magam. Így erős ösztönzés kellett ahhoz, hogy összeszedjem a maradék állóképességemet és újra szappant öntsek.
Az egyik az volt, hogy az olívaolajos szappanok kivételével minden más szappanom elfogyott (azok meg még mindig éretlenek és emiatt nyálkásak használatkor) a másik ösztönző erő pedig Évi barátnőm egyre szebb és jobb szappanjai.
Így ma ezt alkottam:
320g olívaolaj
80g kókuszolaj
30g aloe vera gél (saját termésből)
100g apróbojtorján főzet
57g lúg
20g sheavaj (superfat)
5 ml citrom illóolaj
5 ml borsmentaillóolaj

Azt szeretném, ha ez a szappan fürdéshez, kézmosáshoz, sőt hajmosáshoz is jó lenne. Mivel ma készült el, ezért képet is csak holnap tudok feltenni róla, ill. leghamarabb 4 hét múlva (mondjuk szülés után) tudom kipróbálni is.


Közben türelmetlenül várom az ovális formájú szilikonkiöntőket is, mert igazán azokat tartom a legkézbesimulóbbnak szappanként. A mostaniakat a tulipános formába öntöttem.

Ui.: Ahogy ígértem az új dezodorról: tökéletes a szagtalanítás!!! :-) Ez is hagy azonban izzadni, ami nem baj. Viszont felkenésnél egy vékony fehér réteget hagy felszívódásig a bőrön, így picit tovább kell várni utána a ruha felvételével. Bár állítólag ez a fehérség, szemben a szódabikarbónás dezodorral nem hagy kimoshatatlan foltot még a fekete ruhán sem. Ezt én nem tudom igazolni, mert egyrészt nem nagyon hordok fekete pólókat, másrészt én az esti fürdés után szoktam dezodorálni magam, így az sem gond, ha a hálóingem egy picit olyan lesz. Egyébként tényleg nagyon finom, selymesen krémes, ápoló hatású és egy idő múlva teljesen beszívódik, eltűnik a fehérség is.